Geert Wilders wordt mogelijk vervolgd voor zijn uitspraken over Marokkanen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de PVV-leider van “belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat”.
Justitie heeft nog niet definitief besloten of hij wordt vervolgd, maar dat ligt wel “in de rede”, aldus een verklaring donderdag.
Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag “een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde “minder, minder, minder”.
Na de uitspraken kreeg het OM ruim 6400 aangiften binnen. Justitie heeft Wilders inmiddels “uitgenodigd voor verhoor”. Pas daarna beslist het OM over vervolging.
Wilders: schandelijk besluit van OM
Geert Wilders vindt het besluit van het OM schandelijk. “Terwijl de wereld in brand staat, richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop”, stelde Wilders in een eerste reactie.
In een toelichting later zei Wilders later dat hij woedend is en als verdachte niet kon ingaan op extra vragen. “Ik word door de rijksrecherche ondervraagd en wellicht ook door de rechtbank. Bovendien zit mijn advocaat Geert-jan Knoops in China, wat ook niet echt helpt.”
Hij zei dat hij blijkbaar niet mag zeggen wat hij vindt “terwijl ik heb gezegd wat miljoenen mensen thuis vinden.” Hij zei nog steeds achter zijn uitspraken te staan. “Niemand maar dan ook werkelijk helemaal niemand zal Geert Wilders of de PVV eronder krijgen, al komen er 300 processen en gaat het 30 jaar duren.”
Wilders eerder vrijgesproken van uitspraken
Wilders werd eerder al vervolgd en in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging. Dat deed de rechtbank in Amsterdam destijds.
In 2011 concludeerde de toenmalig voorzitter van de rechtbank in Amsterdam, Marcel van Oosten, dat de uitspraken van Wilders vrijwel allemaal gericht waren op de religie islam en niet op moslims. Ook overwogen de rechters toen dat de PVV-voorman zijn uitspraken deed in de context van het maatschappelijke debat.
Wilders reageerde destijds verheugd en zei dat een enorme last van hem af viel: “Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd.” Hij noemde de vrijspraak “het enige juiste vonnis”.
Hij pleitte er na dit vonnis voor dat de zogenoemde haatzaai-artikelen uit het Wetboek van Strafrecht zouden moeten worden geschrapt. Niet alleen hijzelf en zijn collega-politici moeten alles kunnen zeggen wat zij willen, ook alle ‘gewone’ Nederlanders moeten dat privilege hebben, motiveerde hij toen.
Een van de bij de recente aangiften tegen Wilders betrokken advocaten Göran Sluiter noemde de kans op een veroordeling van Wilders in de nieuwe zaak eerder wel “kansrijk”. Dat komt volgens hem omdat Wilders zijn pijlen deze keer heeft gericht op een specifieke bevolkingsgroep. Daarin verschilt de huidige zaak van die van de vorige, waarin Wilders de dans ontsprong.
Uitspraken Samsom en Spekman
Justitie maakte donderdag ook de resultaten bekend van een onderzoek naar uitlatingen van PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. Samsom had gezegd dat Marokkaanse jongeren een “etnisch monopolie” op straatoverlast hebben, Spekman pleitte voor het vernederen van “de Marokkanen die niet willen deugen”.
Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het “over gedrag en niet over ras” en zijn de uitspraken daarom niet strafbaar.
Wilders vindt het onbegrijpelijk dat “collega’s van de PvdA blijkbaar wel wegkomen en door het OM nog net niet een bos bloemen thuisgestuurd hebben gekregen en voor mij de rijksrecherche en waarschijnlijk de rechtbank wacht. Ik ben er woedend over maar niemand zal mij klein krijgen.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl